Rüzgar Türbini Servis Teknisyeni Nasıl Olunur?
Rüzgar enerjisi, Türkiye’de ve dünyada en hızlı büyüyen iş kolları arasında. Yeni yatırımlarla birlikte 2050 yılına kadar rüzgar enerjisi kullanımının tüm dünyada ciddi oranda artacağı öngörülüyor. Enerjisa Üretim olarak uzun vadeli hedefimiz, karbon ayak izimizi azaltmak ve yenilenebilir dönüşümü şekillendirmede öncü bir rol oynamaktır. 2032 senesine kadar her yıl azaltmayı planladığımız karbon salımımıza eş miktarda karbon önlemiş olmayı, bir diğer deyişle “karbon başa baş” noktasına ulaşmış olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda rüzgar enerjisine olan yatırımlarımızı artırıyoruz.
Tüm dünya temiz kaynaklara ulaşmayı amaçlarken Türkiye de bu yarışın içinde önemli bir pay elde etmek adına güçlü atılımlar gerçekleştiriyor. Gelişen teknoloji ve farklılaşan enerji kaynakları, geleceğe daha temiz bir dünya bırakmaya fırsat sunmakla birlikte yeni meslek gruplarının da ortaya çıkmasına imkan veriyor. Özellikle rüzgar türbinlerinin bakımı ve onarımı noktasında görev alacak uzman personele olan ihtiyaç her geçen gün artış göstermekte. Metrelerce yükseklikte doğaya, insanlığa ve ülkemize katkı sunan rüzgar türbini teknisyenliği, bu enerji kaynağının açtığı farklı iş kapılarının başında geliyor.
1. Rüzgar Türbini Servis Teknisyenleri Ne İş Yapar?
Rüzgar türbini teknisyenliği gelecek yılların en çok tercih edilen meslek dalları arasına girmeye aday. Çünkü giderek daha çok yaygınlaşan rüzgar türbinlerinin kurulumu ve bakımının profesyonel ellere teslim edilmesi gerekiyor. Rüzgar türbini teknisyenleri, bu enerji kaynağının kurulmasında ve bakımlarının yapılmasında görev alıyor. Ayrıca teknisyenler ihtiyaç halinde rüzgar enerjisi santrallerinde (RES) periyodik olarak saha ve ekipman denetimlerini de gerçekleştiriyor.
Rüzgar türbini teknisyenlerinin bir diğer görevi de yaşanması olası aksaklıkları tespit ederek bunlara yönelik önlem almak. Özellikle rüzgar türbinlerinin beklenmedik bir şekilde arızalanmasının önüne geçmek için teknisyenlerin bir dizi sorumluluğu bulunuyor. Bu uzman eller sayesinde rüzgar enerjisinin aksaklıklar olmaksızın kullanılabilmesi mümkün hale geliyor. Bu doğrultuda bakım ve onarım faaliyetleri, rüzgar türbini teknisyenlerinin görev tanımının büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Teknisyenlerin yaptığı bakımlar genel olarak aşağıdaki gibi gruplandırılıyor:
Türbin Bakımı
Görsel Kontrol
Mekanik Bakım
Yağlama Bakımı
Elektrik Bakımı
Periyodik Bakım
Break-in Bakımı: Türbin devreye alındıktan 500-1500 saat sonrası yapılan bakım
Yıllık Bakım: Break-in bakımı sonrası her yıl düzenli olarak yapılmasi gereken kapsamli bakım
Büyük Bakımlar: Yıllık bakımlar sonrası her 5 yılda bir düzenli yapılması gereken genel bakım
Bakım işlemlerinin yanı sıra rüzgar türbini teknisyenlerinin farklı görevleri de mevcut. Sistemin hatasız çalışması noktasında kilit rol oynayan rüzgar teknisyenlerinin diğer görevleri ise şöyle:
Rüzgar Türbini Teknisyenlerinin Diğer Görevleri
1. Bakım çalışmalarına hazırlık yapmak
2. Türbin ve saha temizliğini kontrol etmek
3. ENH bakımı gerçekleştirmek
4. Transformatörlerle ilgilenmek
5. Yolların Kontrolü
6. Aydınlatma sistemlerinin kontrolü
7. Drenaj Kanallar
8. Dişli kutusu boroscope incelemesi
9. Türbin kanat kontrollerinin yapılması
Rüzgar türbini teknisyenlerinin yaptıkları çalışmaları elbette daha fazla detaylandırmak mümkün. Ayrıca belirtmek gerekir ki rüzgar türbini servis teknisyenleri, çalışmalarını her zaman iş ve işlemlerini kolaylaştıracak ekipmanlara kolay ulaşabilecekleri şekilde ve güvenli yollarla yürütüyor. Nitekim iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin bu iş kolunda oldukça büyük bir titizlikle gözetilmesi gerekiyor.
2. Rüzgar Türbini Servis Teknisyeni Olmak için Hangi Bölümler Okunmalıdır?
Eğitim geçmişi bakımından rüzgar türbini servis teknisyenlerinin meslek liselerinden veya teknik okullardan mezun olmaları tercih sebebi. Ayrıca profesyonel anlamda rüzgar türbinlerinde servis aktivitelerini yerine getirebilmek için GWO(Global Wind Organisation) kurumunun standartlarına uygun yüksekte çalışma, kurtarma ve teknik eğitimleri, türbin içi asansör ve vinç kullanım eğitimleri ve EKAT, Endüstriyel Taşımacı (İşaretçi ve Sapancı) gibi zorunlu yasal belgeli eğitimlere ilave olarak, el aletleri kullanımı, torklama eğitimi, elektrik ve mekanik temelleri, hidrolik ve pnömatik eğitimlerini alması gerekmektedir.
Rüzgar enerjisi sistemleri teknisyenlerinin yaptıkları iş hem santralin işleyişinde güvenliğin sağlanması hem de civardaki elektrik kullanımının kesintisiz sürdürülebilmesi noktasında son derece önemli. Bu sebeple söz konusu meslek grubunda yeterlilik ön planda tutuluyor. Bu meslek grubuna dahil olmak için öncelikle teknik bilgi bakımından donanımlı olunması gerekiyor. Öyle ki son derece zevkli bir meslek olan rüzgar türbini teknisyenliğinin zor yönleri de söz konusu. Bu zorlukları aşmak için de kapsamlı bir teknik bilgi birikimi ve sürdürülebilir bir gelişim gerekiyor.
Rüzgar türbini servis teknisyenliği için spesifik bir bölümden mezun olmanız şart koşulmuyor. Bunun yanı sıra rüzgar enerjisi sistemlerine ve özellikle elektrik aksamlarına hakim olmanıza fayda var. Öte yandan iş başında alacağınız eğitimler ve çeşitli kurslar bu mesleğe hazırlanma sürecinde sizlere yardım edecek!
3. Rüzgar Türbini Servis Teknisyeni Olmak için Ne Yapmak Gerekir?
Rüzgar türbini servis teknisyeni olmak için Rüzgar Santrali Kurulum Bakım ve Onarımı Kursu’nu tamamlamış olmak aranan başlıca şartı oluşturuyor. Bu eğitim sonunda sahip olacağınız Rüzgar Santrali Kurulum Bakım ve Onarımı Eğitimi Bitirme Belgesi (Sertifikası), kurs mezunlarına mesleğin kapılarını açan başlıca kazanım olarak öne çıkıyor. Öte yandan, mesleki yeterliliğin artırılması adına Rüzgar Santrali Kurulum Bakım ve Onarımı Kursu dışında destekleyici olarak farklı eğitimlerin de alınabilmesi mümkün.
Mesleki Yeterlilik Kurumunun 12UMS0227-4 Rev 00 Rüzgar Güç Sistemi Personeli Meslek Standardında, bu alanda çalışacak bireylerin ayrıca farklı bilgi ve becerilere de sahip olması gerektiği ifade ediliyor. Bu becerilerin bir kısmını şöyle ifade etmek mümkün:
- Acil durum bilgisi
- Alarm, güvenlik ve sağlık işaretleri bilgisi
- Araç, gereç ve ekipman bilgisi
- Basit ilkyardım bilgisi
- Çevre koruma yöntemleri bilgisi
- El aletlerini kullanma bilgi ve becerisi
- Elektrik ve mekanik alt sistem ile ilgili bileşenlerde ait çizimlerden yararlanma becerisi
- El-göz koordinasyonu
- Geri dönüşümlü atık bilgisi
- Gözlem-takip prosedürleri uygulama bilgi ve becerisi
- İş sağlığı ve güvenliği bilgisi
- Kayıt tutma ve raporlama becerisi
- Koruyucu bakım bilgisi
- Kule ve temel hazırlama becerisi
- Mesleğe ilişkin yasal düzenlemelere dair bilgi birikimi
- Mesleki terim bilgisi
- Muayene ve test teknikleri bilgisi
- Rüzgar güç sistemleri için gerekli bakım/onarım alet ve bileşenlerini tanıma ve uygulama becerisi
- Temel elektrik ve elektronik bilgisi
- Temel inşaat bilgisi
- Temel makine ve ekipmanın temizliği ve yağlanmasına yönelik bilgi ve beceri
- Temel malzeme bilgisi
- Temel mekanik bilgisi
Bu bilgi ve becerilerin biri veya bir kaçında eksiklik olduğunu düşünüyorsanız profesyonel donanımınızı artırmak için tamamlayıcı yönde eğitimler almayı düşünebilirsiniz. Örneğin; temel mekanik ve malzeme bilgisine ilişkin alacağınız birkaç eğitim sizi rüzgar türbini teknisyeni olma yolunda birkaç adım öne geçirebilir. İlaveten mesleki terimlere hakim olmak da işinizi çok daha iyi yapmanızı sağlayacaktır.
4. Rüzgar Türbini Servis Teknisyeni Olmanın Avantajları Nelerdir?
Rüzgar türbini servis teknisyenliğine ilişkin çeşitli eğitimleri aldıktan sonra öz geçmişinizi buna göre düzenleyebilirsiniz. Peki, bu mesleği yapmanın sağladığı avantajlar sizce neler olabilir? Gelin, şimdi rüzgar türbini teknisyenlerini bekleyen avantajlardan bahsedelim!
- Rüzgar türbini servis teknisyenleri gelecekte son derece revaçta olacak bir alan üzerine uzmanlaşma fırsatı buluyor.
- Rüzgar türbini servis teknisyenliği el becerinizi kullanarak pek çok iş yapmanıza ve bu alandaki yetkinliğinizi her geçen gün artırmanıza olanak sağlıyor.
- Meslek mensupları, iş birliğine dayalı bir çalışma ortamında ekip olarak çalışma becerilerini geliştirebiliyor.
- Rüzgar türbini servis teknisyenlerinin işleri genellikle dış mekânlarda oluyor. Bu sebeple rutin ofis işlerinden sıkılan bireyler için bu meslek ideal bir seçenek sunuyor.
- Ek olarak rüzgar türbini servisi teknisyenlerinin düzenli bir gelir elde ettiklerinin de altını çizmek gerekiyor.
Enerjisa Üretim’in nerelerde Rüzgar Enerji Santralleri var?
1996 yılından günümüze faaliyet gösteren Türkiye’nin lider özel sektör elektrik üretcisi olarak çalışmalarımızı geçmişten bu yana var gücümüzle sürdürüyoruz.
5. Enerjisa Üretim RES Yerleşkeleri
Enerjisa Üretim RES yerleşkelerinden bahsederken kuruluş sırasına göre ele almakta fayda var.
- 2011 yılında devreye alınan Mahmudiye’deki Çanakkale Rüzgar Santrali, 13 türbini ile 29,9 MW kurulu güce sahip bir alan. Enerjinin maksimum verimlilikle kullanıldığı bu sahada çevreye ve ülkeye ciddi katkılar sağlanıyor. “Carbon Gold Certificate’e (Altın standardında Karbon Sertifikası) sahiptir”
- Balıkesir’de de Enerjisa Üretim Rüzgar Enerjisi Santrali’ni görebilirsiniz. 52 türbini ile 143 MW kurulu güce sahip bu tesise Carbon Gold Certificate (Altın standardında Karbon Sertifikası) layık görüldü. 2012 yılında devreye alınan bu alan ciddi bir enerji üretim potansiyeli sunuyor.
- Mersin Mut bölgesindeki santral de tıpkı Balıkesir’deki RES gibi 2012 yılından beri faaliyete devam ediyor. 39 megavat (MW) kurulu güce sahip olan Dağpazarı Rüzgar Santrali, 13 türbini ile bölgenin enerji üretimine önemli katkılar sağlıyor. “Carbon Gold Certificate’e (Altın standardında Karbon Sertifikası) sahiptir”
- Yakın zamanda 70 milyon dolarlık yatırımla 21 Ekim 2022 tarihinde devreye alınan Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Erciyes RES, 12 adet Nordex türbini ve 65 MW kurulu gücü ile yılda 130 gigavatsaat elektrik üretebiliyor.
- Manisa’daki Akhisar RES, 62 MW kurulu gücü ve 22 adet Nordex türbini ile bölge için büyük bir enerji potansiyeli sağlıyor. “Carbon Gold Certificate’e (Altın standardında Karbon Sertifikası) sahiptir”
Enerjisa Üretim çatısı altında çalışmaya başladığınızda rüzgar türbini teknisyeni olarak göreve başlayabileceğiniz başlıca yerleşkeleri aşağıda görebilirsiniz:
Kaynaklar: