Şiddete ve Tacize Karşı Sıfır Tolerans Politikası
Şirketimiz, ‘şiddete ve tacize karşı sıfır tolerans’ politikası ve prosedürleri ile çalışanlarına ve
paydaşlarına saygılı, eşitlikçi, kapsayıcı ve güvenli bir çalışma ortamı sunmayı amaçlar. Şirketimiz,
şiddetle mücadelenin yaşamın her alanında olması gerektiğinin bilincindedir. Bu anlayışla Enerjisa
Üretim şiddet ve tacizle mücadele konusunda oluşturulan politikayı uygulamayı taahhüt eder.
Bu politika belgesi aracılığıyla
Enerjisa Üretim:
- Şiddetten Arınmış İşyeri ve Güvenli Çalışma Ortamı: İnsan haklarına saygılı, eşitlikçi, kapsayıcı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlama; tüm çalışanlarına şiddetin her türüne mesafe koyan, şiddet ve tacize sıfır tolerans gösteren bir çalışma ortamının devamlılığını taahhüt eder. Ev içinde ve işyerinde şiddete maruz kalan çalışanların destek/yardım almaktan çekinmeyeceği güvenli bir çalışma ortamı oluşturur.
- Ayrımcılıktan uzak: Hiçbir bireye; ırkı, cinsiyeti (hamilelik durumu dahil), rengi, milliyeti, toplumsal statüsü, etnik kökeni, dili, dini, yaşı, engellilik durumu, cinsel yönelimi, toplumsal cinsiyet kimliği, ailevi ve/veya medeni durumu, hassas tıbbi durumları, sendika üyelikleri veya faaliyetleri, siyasi görüşü ya da yasal olarak korunan herhangi bir faktör nedeniyle ayrımcılık yapmamayı ilke edinir.
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir şekilde ev içi şiddet ve taciz de dahil her türlü şiddet ve tacize karşı sıfır tolerans tutumunu benimser ve teşvik eder.
- Eğitim ve Farkındalık: Eğitim çalışmaları ile çalışanların ve her düzeyde yöneticilerin konuyla ilgili farkındalık düzeyini artırır ve bilinçlendirir.
- İşe Alım ve İstihdam: İşe başvuru, işe alım, istihdam ve işin sona ermesi aşamasında her türlü ayrımcılık, şiddet ve tacizle mücadele eder.
- Gizlilik ve Mahremiyet: Şiddete maruz kalanların gizlilik ve mahremiyetini korur.
- Destek Mekanizmaları: Çalışma ortamında ve ev içinde şiddet dahil olmak üzere iş ortamında maruz kalanların başvurabileceği ulaşılabilir mekanizmalar oluşturur.
- Sosyal Diyalog: Gerekli önlemleri paydaşları ile beraber sosyal diyaloga dayanan etkin bir çerçeve ile geliştirir ve uygular.
- İş Sağlığı ve Güvenliği: Şiddet ve tacizin bir iş sağlığı ve güvenliği sorunu olduğunu kabul ederek, çalışanların ve temsilcilerinin de katılımıyla ev içi şiddeti de gözeten risk değerlendirmeleri yapar ve önleme planları oluşturur.
- Ev İçi Şiddet: Ev içi şiddete maruz kalan çalışanların destek alabilecekleri mekanizmalar oluşturur ve maruz kalanların güçlenmesi süreçlerinde prosedür çerçevesinde destek sağlar.
- Etkin Şikâyet Mekanizmaları: Şiddet ve taciz vakaları karşısında gizlilik ve mahremiyete özen gösteren, tarafsız ve güvenilir, çalışanları misillemeye karşı koruyan etkin şikâyet, soruşturma, yönlendirme, destek ve telafi mekanizmaları oluşturur.
- Şiddetsiz Dil Kullanımı: İş yerinde eşitlikçi, kapsayıcı, şiddetten arınmış dil kullanımını destekler ve bu alanda eğitimlerle çalışanların farkındalık kazanmasını sağlar.
- Performans Desteği: Şiddete maruz kalmış çalışanlara işyerinde performans kaygısı yaşamaması için gerekli desteği sağlar.
- Dış Destek Kurumları: Şiddet ve taciz karşısında işyeri dışındaki destek kurumlarına ait iletişim bilgilerini çalışanlarla paylaşır ve gerekli yönlendirmeyi gizlilik ve mahremiyete özen göstererek yapar.
- Tedarik Zinciri: Tedarik zincirinde şiddete sıfır tolerans bilincini oluşturur ve farkındalık kazandırmak amacıyla çalışmalar yapar ve teşvik eder.
- Bilgi Edinme Hakkı: Şiddet ve tacizle ilgili konularda çalışanların bilgi edinme ve danışma haklarını etkin şekilde kullanmalarını sağlar.
- Sorun ve İhtiyaçların Tespiti: İşyerinde ayrımcılık, şiddet ve tacizin önlenmesi amacıyla, çalışanların sorun ve ihtiyaçlarını tespit etmek üzere düzenli olarak anket ve benzeri çalışmalar yürütür; çalışmanın sonuçlarını ilgili politika ve prosedürlerine yansıtır.
- Kurum Kültürü: İnsana yakışır çalışma anlayışının bir parçası olarak politikanın hükümlerini kurum kültürüne yansıtarak, şiddet ve tacizle mücadelede bütüncül bir yaklaşım benimser.
- İş Birlikleri: Şiddet ve tacizden arındırılmış bir çalışma yaşamı için kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve/veya işçi ve işveren örgütleri ile kapsamlı, kapsayıcı ve yapıcı iş birlikleri gerçekleştirir.
- Politikanın Yaygınlaştırılması: Politikanın tüm ilgili kişilere yaygın bir şekilde ulaştırılmasını ve açıklanarak aktarılmasını sağlar. Politikayı düzenli olarak güncellenen prosedürlerle destekler.
- Bilgilendirme ve Eğitim: Tüm çalışanların şiddete sıfır tolerans politika belgesi içeriği hakkında bilgilendirilmesi ve eğitilmesi adına gerekli stratejileri geliştirir ve uygun koşulları oluşturur.